Együtt jobb!

Decemberben részt vettem egy továbbképzésen, ami az AnyaBaba-barát Szülészeti Ellátást volt hivatott bemutatni, népszerűsíteni. Nagyon színvonalas előadásokat hallottam és nagyon örültem, amikor elhangzott egy-egy olyan mondat, ami a dúlai gondoskodás jelentőségéről beszélt. Az egyik ilyen Prof. dr. Rákóczi István mondata volt, amely szerint „ma már evidencia, hogy az állandó, folyamatos jelenlét csökkenti a különböző beavatkozások rátáját”. A másik pedig Csörgőné Polgár Andrea előadásában hangzott el, miszerint a dúla jelenléte „csökkenti a mesterséges fájdalomcsillapítók használatának és az intenzív ellátásba felvett újszülöttek számának az arányát, miközben növeli a spontán szülés valószínűségét és a szülő nő elégedettségérzését”.

A hallgatóság soraiban orvosok, szülésznők és védőnők ültek és gondolom nem először hallották ezeket a mondatokat. Ennek fényében elszomorít, hogy azok az anyák, akik – a fentiek tudatában – szeretnének maguk mellett tudni dúlát, vagyis egy olyan segítőt, aki megszakítás nélkül, folyamatosan jelen van a szülésüknél, kevés orvos és szülésznő mellett tehetik ezt meg. De hát nem az az érdeke minden szülés körüli segítőnek, hogy minél kevesebb beavatkozás történjen akkor, amikor egy kisbaba megszületik…? A kérdés természetesen költői.

És persze vannak kivételek! Mindannyiunk szerencséjére. Épp ezen a héten hallottam több szülésznőt is arról beszélni, hogy számukra megnyugtató a dúla jelenléte, hiszen ilyenkor az anyák nem maradnak egyedül vajúdás közben. Mert bizony a szülésznők akármennyire is szeretnének a kismamáik mellett lenni a szülés teljes ideje alatt, erre sokszor nincs lehetőségük, hiszen munkaköri kötelességük közben adminisztrációs munkát is végezni, kapcsolatot tartani az orvossal, referálni a vajúdás menetéről, és igen, olykor több kismamát is el kell látniuk egyszerre.

Szerintem az lenne a legjobb, akkor adhatnánk a legtöbbet az anyáknak és a babáiknak, ha a szülőszobán a szülésznő, a dúla és az orvos együtt tudna dolgozni, hiszen egyikük sem pótolhatja a másikat és egy személyben sem tudják nyújtani mindazt, amire egy szülő nőnek szüksége lehet…

Hozzászólások lezárva.