A szoptatásról #2

Ti tudtátok, hogy a női mell tulajdonképpen egészen a várandósságig kialakulatlan? „Küldetését” a várandósság idején teljesíti, amikor a mell mirigyeiben elkezd termelődni a tej (kb. a 16. hét körül). Sokaknak nagy meglepetést okoz, amikor még pocakosan megjelenik egy-egy sárga folt a ruhájukon, de csakúgy mint ez, az is teljesen normális, ha a tej egészen a szoptatás megkezdéséig „nem mutatkozik”.

Ennek a sárgás színű tejnek nagyon nagy a jelentősége és mivel előfordul, hogy alábecsülik, muszáj említenem róla pár dolgot, hogy tudjátok micsoda „kincs” rejlik ilyenkor a mellekben. Ezt a tejet előtejnek/kolosztrumnak hívják és ez az a tej, amit az első mellre tételnél (ideális esetben a szülőszobán) már magához vehet a kisbaba.

A jelentősége azért nagy, mert tele van immunanyagokkal! Gyakran emlegetik úgy, mint a baba első védőoltása. Ha ez az első, ami bekerül a kisbaba gyomrába/beleibe, és utána sem „mossa le” onnan se víz, se tea, akkor védőbevonatot képez a bélfalon és nem tudnak majd megtelepedni rajta a különböző kórokozók.

Ebből az előtejből csak kis mennyiség áll rendelkezésre, de ez éppen megfelel annak a mennyiségnek, amire a kisbabának szüksége van. Nehéz elhinni, de az újszülöttek gyomra cseresznye nagyságú (űrtartalma kb. 6 ml). Ha a baba melletted van és hatékonyan szopik, ez a mennyiség pont megfelel az ő igényeinek, nincs szüksége teára, vízre.

Ha a kiszáradással nem is, akkor leggyakrabban a sárgasággal szokták riogatni a kismamákat a kórházban és javasolják a teáztatást, a víz itatását. Ehhez nagyon fontos tudnia mindenkinek, hogy a bilirubin (ami a sárgaságért „felelős”) széklettel ürül és nem vizelettel!! Széklete pedig a tejtől lesz a babának, nem az „üres” folyadékoktól. Tehát ha vizet és/vagy teát kap a csecsemő anyatej helyett, akkor az vizelet formájában fog kiürülni, így nem segít megelőzni a sárgaságot! Arról már nem is beszélve, hogy elfoglalja a helyet az anyatej elől a gyomorban, így az még később fogja tudni kifejteni hatását, vagyis csak elodázódik a bilirubin kiürülése…

Fontos tehát, hogy amennyiben a kisbaba egészségi állapota jó, a kolosztrum kis mennyiségére hivatkozva, illetve a sárgaságot megelőzendő nem indokolt se vizet, se teát adni a piciknek!

Hozzászólások lezárva.