Egy kismama naplójából – második trimeszter

Második trimeszter: amikor a pocak teljes valójában megmutatkozik. Hogy mit szól ehhez a tesó és mi “mond” a terheléses cukor vizsgálat? Flóra elmeséli nekünk…

“Ahogy írtam már, miután lassan túlestünk a kezdeti nehéz heteken és beállt a régi rend és visszatért belém végre a várva várt “erő”, újra felgyorsultak a napok és hetek,jöttek a programok a mi kis kétéves tündérkénkkel és csak közben “futtában” vettem észre, hogy a korábban még félreérthető hasam is elkezdett gömbölyödni és lassan, de biztosan megint érezni kezdtem azt az egyértelmű kis mocorgó érzést odabentről! Éljen, mindenki nagyon boldog volt!!! Persze a “nagylányunkak” is feltűnt, hogy valami történt a Mama pocakjával, de nagyon édesen kezdte el a maga kis módján értelmezni a még szerintem felnőttek számára is gyakran értelmezhetetlen és felfoghatatlan csodát, ami ilyenkor egy női testben végbemegy… Ki tudja ezek a kis csöppségek mit éreznek, tudnak, mire “emlékeznek” még ebben a korban a burokban töltött időről, de a mi kislányunk olyan szeretettel fordult a hétről hétre növekvő kistesóhoz, hogy nem győztünk hinni a szemünknek. Etette, cumit, játékot adott a pocakbabának, gyermeki egyszerűséggel csak úgy, a “hason keresztül”. Azóta is mindig csak abban bízunk, hogy ez a hozzáállás megmarad jó sokáig nála :)

Eközben persze állandó vendége voltam az orvosomnak és a szokásos protokoll szerinti kötelező vizsgálatoknak is, kiderült, hogy kisfiunk lesz, aminek nagyon örültünk! Főleg a férjem, na meg főleg én, mivel állandóan csak azt hallottam tőle az elmúlt években – ha a gyerek kérdésről volt szó köztünk -, hogy addig “megyünk”, amíg egy fiú-egy lány nem születik a családunkba…ajjajaajjj!! Na de ha hihetünk az ultrahangnak, akkor ez a probléma most már “kipipálva”:-)

Minden vizsgálat szerencsére rendben volt, visszatért életünk a nagyjából megszokott régi kerékvágásba,  aztán egyik napról a másikra szinte bombacsapásként ért a hír, mikor a terhesgondozóban szembesültem a leletemmel, miszerint magas lett a 26. héten megállapított vércukorszintem! Terhességi cukorbetegség! Semmit nem tudtam korábban a cukorbetegségről, nemhogy a terhességi “verziójáról”… Hirtelen azt sem tudtam a nagy kétségbeesésben és pánikban, hogy mi tévő legyek, annyira megijedtem. Aki már átélte ezt a helyzetet, az biztos tudja, hogy mire gondolok. Szigorú diéta, meghatározott napi szénhidrátmennyiség, otthoni vércukormérés, csak így elsőre ennyi maradt meg a fejemben, na meg a lényeg, hogy mindezt a születendő baba egészsége érdekében muszáj betartani, mert egyébként… na azt már le sem merem írni, hogy micsoda dolgok lehetnek a babával, ha nem sikerül az embernek a cukorszintjét alacsonyan tartani ill. ha nem tartja be a szigorú feltételeket. Persze korábbi fogadalmamat megszegve, csak előbújt a klaviatúra alól a kisördög és csak rákerestem mindenre, de mindenre ebben a témában az interneten és sajnos azt vettem észre, hogy minél többet kutakodom annál jobban idegeskedem, az meg ugye jelen helyzetben azért sem volt jó, mert “felmegy a cukrom…”:-)

Nagy meglepetésemre azonban a Margit Kórház dietetikus orvosaitól sok segítséget kaptam én is meg az a sok-sok kismama, aki hétről hétre sajnos kénytelen volt csatlakozni a “klubhoz”. Megdöbbentő, hogy mennyi fiatal lányt, asszonyt érint ez a probléma, és alig hall erről a dologról valamit az ember és azt is csak akkor ha már érintett a témában.

Teltek múltak a napok és a kezdeti pánik lassan lecsillapodott és egy ismerős cukorbeteg anyuka segítségével és tanácsai által, sikerült beállítani a vércukorszintemet a jó szintre. Emellett szerencsére minden rendben zajlott, teltek a hetek és lassan elkezdődött az utolsó harmada a várandósságomnak. De az átmeneti betegségem kapcsán még csak most kezdett el tudatosulni bennem néhány másik sarkalatos pont, miszerint hogyan főzzünk a családra, ha ilyen szigorú a diétánk, és azért ők is meg mi is tudjunk enni a főztünkből, hogyan vészeljük át a (saját!!!) szülinapi torta nézegetését úgy, hogy egy gramm cukrot nem ehetünk…. mindez kiderül a harmadik részből…”

Hozzászólások lezárva.