Néhány gondolat a köldökzsinórról

Azt talán mindannyian tudjuk, hogy a várandósság alatt milyen szerepet tölt be a köldökzsinór: a benne található erek szállítják a méhlepényből az oxigéndús és tápanyagban gazdag vért a babához. Arra azonban nem feltétlen tudjuk a választ, hogy meddig is van szüksége a kisbabának a köldökzsinórra (ill. az abban található vérre).

Abból, hogy a kórházakban a megszületést követően gyorsan elszorítják és elvágják a köldökzsinórt, tévesen következtethetünk arra, hogy a babának a köldökzsinórban lüktető vérre nincs szüksége. Már számtalan vizsgálat bizonyította, hogy a köldökzsinór korai elvágása nem indokolt. Sőt, a kisbaba szempontjából nem mindegy, hogy hozzájut-e ahhoz a vérhez, ami a köldökzsinórban van, vagy sem!

“Melyik anyának jutna eszébe, hogy hirtelen elrántsa a kezét, mikor még teljesen bizonytalanul próbálkozik gyermeke az első lépésekkel?” (Frédérick Leboyer)

A baba megszületését követően a zsinóron keresztül kapott vérnek abban van nagy szerepe, hogy támogassa az átállást a kizárólag tüdővel való légzésre. Ilyenkor ugyanis nem csak a belélegzett levegőből jut oxigénhez az újszülött, hanem továbbra is elérhető számára a méhlepényből érkező oxigéndús vér. Ha a köldökzsinórt nem vágják el addig, amíg vér lüktet benne (ld. bal oldali kép), akkor harmonikus és fokozatos lesz a baba számára az átmenet.

Azt is tudjuk már a vizsgálatokból, hogy kevesebb a vashiányos és vérszegény baba azok körében, akik hozzájutnak ahhoz a vérhez, ami szülés után még a köldökzsinórban marad (ld. jobb oldali kép).

Személyes véleményem szerint azért is kívánatos a köldökzsinór kései elvágása, mert így egészen egyszerűen elmozdíthatatlan a pici a mamája mellől ;) .

Ha szeretnéd, hogy a kisbabád köldökzsinórját csak akkor vágják el, amikor már nem lüktet benne vér, kérd ezt az orvosodtól/szülésznődtől és írj erről is a szülési tervedben!

Hozzászólások lezárva.