Sosem késő

Nemrégiben láttam egy riportot egy kismamával, aki egészen későn, a várandóssága végén váltott orvost, mert kiderült, hogy faros a babája és a doktor így nem támogatja a hüvelyi szülést. Amellett, hogy nagyon szomorúnak tartom, hogy már-már alig van olyan doktor, aki elvállal faros szülést, ebben a történetben számomra a mama hozzáállása volt nagyon tanulságos: egyrészt az, hogy határozott elképzelése volt arról, hogy miként kívánja világra hozni a gyermekét, másrészt pedig az, hogy nem hagyta magát eltántorítani az orvosi ajánlás hallatán és addig ment, amíg nem talált olyan orvost, akinél megszülhette a babáját.

Számomra az ő története azt üzeni: Váltani sosem késő!. És ezt most minden olyan esetre értem, amikor azt érzed, a választott kísérőd (orvos/szülésznő/dúla) mégsem a te embered. Mert nem csak az számít, hogy szakmailag milyen támogatást kapsz tőlük, hanem az is, hogy egy hullámhosszon legyetek, hogy bizalommal fordulhass hozzájuk. Az, hogy komolyan vegyenek, hogy tiszteletben tartsák a kéréseidet, hogy legyen rád idejük, hogy meghallgassanak, hogy ne hagyjanak kétségek között, hogy ne legyél számukra egy a sokból, stb. nem számítanak extra elvárásoknak, hanem legalább olyan fontosak, mint a szakmai szempontok! A szülés folyamán kulcsfontosságú, hogy biztonságban érezd magad, erre akkor van jó esélyed, ha a segítőidben emberileg is partnerekre lelsz és bízhatsz bennük.

Ha váltani szeretnél, de bizonytalan vagy abban, hogyan tovább, kit is válassz, jó szívvel ajánlok Neked olyan baba-mama csoportokat, ahol olyan anyáktól kérhetsz tanácsot, akik nemrégiben szültek. Az interneten is vannak hasonló témájú internetes portálok, és persze bátran fordulhatsz dúlához is, aki segít abban, hogy megtaláld a Neked megfelelő segítőket.

Hozzászólások lezárva.