Te tényleg dúla vagy?

Szeretem azt a szót, hogy DÚLA. Mégis, mostanában egyre többször kapom magam azon, hogy a mások fejében lévő dúla-fogalmat pontosítom, árnyalom, magyarázom. Talán jobb lenne egy másik szó?! Van ötletetek? Tudom, hogy ez a fogalom nem annyira közismert és nagyon sokszor szorul magyarázatra. Gyakran azért, mert az otthonszüléssel hozzák összefüggésbe, holott ma már szép számban vannak olyan dúlák (pl. jómagam), akik kórházi szülésekhez járnak.

A dúlaságról folytatott beszélgetésekben kérdésként szokott felmerülni, hogy a dúla vajon minden kórházba bemehet-e, illetve beengedik-e. Ennek megválaszolása már nehezebb kérdés, mert ugyan az egészségügyi törvény előírja, hogy joga van a szülő nőnek arra, hogy „az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen”, mégsem ilyen egyszerű a dolog. A lényeg viszont az, hogy sosem partizán akcióként foglalom el a szülőszobát az édesanyával együtt, hanem még a szülést megelőzően találkozom a kismama orvosával és/vagy szülésznőjével, és az ő tudtukkal és beleegyezésükkel vagyok jelen a szülésnél.

Van ugyanakkor a kérdéseknek egy további fajtája, amiből mindig azt a következtetést vonom le (szomorúan), hogy az emberek azt gondolják, a dúla bizonyos típusú anyákat kísér. Szeretem, ha eljut idáig egy beszélgetés, mert ezen a ponton lehet a legmarkánsabb félreértéseket eloszlatni: hogy nem, nem csak olyan anyák kérnek fel, akik csakis természetes úton kívánnak szülni; nem csak olyanok, akik kizárólag beavatkozás-mentesen szeretnének szülni; nem csak olyanok, akik gátvédelmet szeretnének; nem csak olyanok, akik minimum 2 évig kívánnak szoptatni stb. Persze van köztük ilyen is. De sok másféle is. És milyen jó, hogy így van! Ahány nő, annyiféle szülés. Dúlaként minden anyát a saját útján kísérünk, nem egy valakik által ideálisnak tartott úton. Én a legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni a hozzám fordulókat abban, hogy az információt, a támaszt, amit igényelnek, amitől biztonságban érzik magukat, megkapják. Csak ez számít, semmi más. Mert ez az egyik kulcsa a jó szülésélménynek…

Hozzászólások lezárva.