Útmutató szüléshez #1

Ina May Gaskin: Útmutató szüléshez c. könyvét nagyon szeretem. Egyrészt azért, mert a könyv tele van szebbnél szebb szüléstörténetekkel, másrészt pedig  azért, mert nagyon sok hasznos és izgalmas dologról olvashatunk benne. A záróizmok törvénye c. részt azért is kedvelem nagyon, mert szemléletesen és érthetően világít rá arra, hogy mi történik, illetve minek kellene történnie szüléskor.

Ina May a húgycső és a végbél záróizmainak működésén keresztül mutatja be nagyon szemléletesen azt, ahogy a méhszáj és a hüvely – mint záróizmok – működnek a szülés alatt:

- Ahogy igaz az, hogy jobban tudjuk a kis- vagy nagydolgunkat intézni a WC-n akkor, ha egyedül lehetünk és bezárkózhatunk, ugyanúgy igaz az is, hogy a szülés intim, bizalmat árasztó, nyugodt környezetben zajlik a legsimábban (ahol nem háborgatják a vajúdó nőt).

- Igaz az is, hogy ha megzavarnak, ránk törnek, megijesztenek bennünket a WC-n, képesek vagyunk későbbre halasztani a dolgunk „elvégzését”. Ehhez hasonlóan a vajúdó nővel az is előfordulhat, hogy ha a beleegyezése nélkül, durván végeznek el rajta egy vizsgálatot, a méhszája a korábbi pl. 7 cm-es tágulásról 4cm-esre „zsugorodik”.

- A záróizmok között vannak olyanok, amelyek izmai egyáltalán nem mozgathatóak akaratlagosan (pl. méhnyak), és vannak olyanok, amelyek részben igen (pl. húgycső, végbél, hüvely). Mindenesetre vezényszóra nem nyílnak meg, a mögöttük lévő tartalom által kifejtett nyomásra, reflexszerűen viszont igen. „(…) a nőben a nyomási inger magától megjelenik. A nyomás anélkül is be fog következni, hogy elkezdenének kiabálni az anyával, hogy hogyan és mikor nyomjon”.

- És van még egy fontos tapasztalatuk a bábáknak a záróizmokról, amit az „ami fent az lent” elvként írnak le. Ugyanis egy ellazult száj rugalmasabb méhszájat (és altestet) jelent. Ezért nagy segítség vajúdás alatt (és aranyértől szenvedőknél) a lazán tartott száj, a nevetés és a prüszkölés.

Mit tehetünk hát mi hozzá a szülés természetes lefolyásához? Válasszunk olyan kísérőket (szülésznő, orvos, dúla), akik tiszteletben tartják a kéréseinket, az intimitás-igényünket és nem vezetni/vezényelni, hanem kísérni kívánják a szülésünket.

Hozzászólások lezárva.