Bőrkontaktus

Három éves a lányom és még mindig szorosan hozzám bújik, ha idegen helyre érkezünk. Ilyenkor mindig megölelem, hogy tudja, biztonságban van. Az újszülött kisbabád is erre vágyik!

Megszületése után a legjobb helyen a te karjaidban (hasadon, mellkasodon) van. Még úgy csupaszon, magzatmázasan, összeköttetésben a méhlepénnyel. Csak a magzatvizet kell róla leitatni, és jól betakargatni. Megnyugtató lesz számára ugyanazt a szívverést, ugyanazt a hangot hallani, ami odabentről már ismerős neki.

Ha a baba jól van, a hasadon is tökéletesen jól megvizsgálható, nem érdemes emiatt sürgetni az elválást. Két együtt töltött óra után is megmérhető a súlya és a hossza – ebben egészen biztosan nem áll be olyan hirtelen változás ;) .

A bőrkontaktus jelentőségét kutatások igazolták. Kulcsszerepe van a kötődés szempontjából, emellett a babák szívverése és légzése, valamint a hőmérséklete is stabilabb, ha a mamájukon pihenhetnek közvetlenül szülés után (!). A korai bőrkontaktus pozitív hatása a szoptatásban is megmutatkozik, hiszen megkönnyíti a szopási reflex előhívását és hosszú távon is pozitívan hat rá. Nem beszélve arról, hogy a baba így azokkal a baktériumokkal találkozik először, amelyek az édesanyján is megtalálhatóak, így ezek ellen védelmet fog élvezni az anyatejen keresztül (míg a kórházi baktériumokról nem mondható el ugyanez)!

És ami még nagyon fontos: akkor sem kell feltétlenül nélkülöznie a babának a bőrkontaktust, ha császármetszéssel születik! Vannak olyan kórházak, ahol az apa megkaphatja a babát, aki így korai „szőrkontaktusba” kerülhet az édesapjával. Ha tudod, hogy császármetszésed lesz, vagy fel akarsz készülni erre az eshetőségre is, ajánlom, hogy egyeztess erről is az orvosoddal. A korai szőrkontaktus nem kivitelezhetetlen, hiszen vannak olyan kórházak, ahol ez már bevett gyakorlat. Hogy mennyit jelent ez a korai találkozás egy baba és egy apa számára? Szavak helyett ajánlom inkább ezt a megható videót: korai szőrkontaktus.

Hozzászólások lezárva.